Educatie

Gediplomeerde instructie bij het

Speuren

U zocht op op “

Speuren bij Sjors4dogs in Capelle aan den Ijssel.

Speuren is het doelgericht volgen van een geurspoor dat door een persoon of dier wordt achtergelaten op zijn route. Bij het speuren werkt de hond in een tuig aan een lange lijn, terwijl dat bij zoekwerk, over het algemeen, zonder lijn, gebeurt.

Binnen het speuren zijn er twee hoofdstromingen, het zogenaamde sportspeuren en het praktijkspeuren (en mantrailing). Er is een groot verschil tussen deze vormen van speuren.  Elke vorm kent een eigen werkwijze, trainingsmethodiek en doel. 

Sportspeuren kenmerkt zich door het sport- en competitieve element. Het kent diverse vereisten ten aanzien van het speuren, zowel qua stijl als de gewenste nauwkeurigheid in het volgen van het menselijk spoor.

Bij praktijkspeuren en mantrailing wordt er gespeurd in een alledaagse omgeving met de bijbehorende afleidingen. Er is geen sprake van competitie en wedstrijden. Ieder spoor/trail op zich vormt weer een uitdaging voor hond en handler.

Speuren is een fantastische activiteit, zowel voor de topfitte energieke hond als voor de senior of de hond die door gewrichtsproblemen wordt beperkt. In principe is speuren voor de (sport)hond lichamelijk en geestelijk zeer intensief. Naast de fysieke inspanning vraagt het ook mentaal veel energie. Het onderscheiden van geuren en het juiste spoor blijven volgen, vraagt veel van het concentratievermogen en doorzettingsvermogen van de hond. Juist door deze combinatie zijn honden na het speuren ook zeer moe en voldaan. Mede daardoor is deze sport een uitstekende energieverbrander voor actieve energieke honden. Toch is het ook geschikt voor jonge en oudere of herstellende honden.

Speuren bij een gediplomeerde hondenschool

Praktijkspeuren is al vele jaren zeer populair onder hondenbezitters. Door het gehele land zijn hierin gespecialiseerde speurhondenscholen gevestigd, die gericht zijn op speurtraining aan particulieren. Sjors4dogs in Capelle aan den Ijssel biedt speuren aan. Wil jij je opgeven voor speurlessen? Neem dan contact met ons op.