Gezondheid

Een zieke kat

U zocht op op “

Zieke kat? Dit zijn de meest voorkomende kwaaltjes bij katten

Katten zijn dieren die niet graag laten zien dat ze zich niet lekker voelen. In het wild leven katten vaak op zichzelf, waardoor ze ook tijdens ziekte voor zichzelf moeten zorgen. Laten zien dat je zwak(ker) bent kan in het wild nare gevolgen hebben. Ondanks dat wij nu goed voor onze katten zorgen zal je kat nog steeds slecht laten zien wanneer hij ziek is. Hierom is het extra belangrijk om je kat goed in de gaten te houden. Hoe eerder je opmerkt dat je kat problemen heeft, hoe beter en sneller de behandeling vaak zal zijn. Maar wat zijn nu de meest voorkomende kwaaltjes bij katten? Volgens kattendeskundige zijn dit blaasproblemen, gebitsproblemen en artrose. Ook stress is een grote boosdoener. Daarom gaan we deze problemen nu behandelen.

Blaasproblemen bij katten

Van de verschillende blaasproblemen is blaasontsteking misschien wel het meest voorkomende probleem. Hoewel dit bij mensen niet erg hoeft te zijn kan blaasontsteking bij katten ernstige gevolgen hebben.

Van de verschillende oorzaken van blaasontsteking is een bacteriële oorzaak het minst voorkomend. Een bacteriële blaasontsteking ontstaat vooral bij katten die al ziek zijn omdat ze bijvoorbeeld schildklierproblemen, suikerziekte of kattenaids (FIV) hebben. Wanneer je kat verder gezond is, is de kans groter dat de blaasontsteking is ontstaan door stress of blaasgruis. Blaasgruis zijn hele kleine korreltjes die de blaaswand kunnen irriteren en bij katers de plasbuis kunnen verstoppen. Een verstopte plasbuis is een spoedgeval waarmee je meteen contact op moet nemen met een dierenarts.

Een blaasontsteking kan je herkennen doordat je kat vaker naar de bak gaat, klagelijk miauwt bij het plassen of veel kleine plasjes doet. Ook veel wassen onder de staart kan duiden op blaasontsteking. Daarnaast is bloed in de urine een belangrijk symptoom dat je kat ziek is. Wanneer je een of meerdere van deze symptomen tegenkomt bij je kat is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de kans op blaasontsteking bij je kat te verminderen. Ten eerste helpt het om je kat een stressvrij leven te geven. Hier kan je verder in dit artikel meer over lezen. Naast het stressvrije leven is drinken ook van groot belang. Van nature zijn katten slechte drinkers, maar er zijn wel verschillende manieren om een kat te stimuleren meer vocht binnen te krijgen. Zo helpt het voeren van natvoer om meer vochtopname te krijgen bij je kat. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kat altijd kan drinken. Zet meerdere waterbakken op verschillende rustige plekken. Ook kan je een smaakje toevoegen aan het water of een waterfontein aanschaffen.

Photo

Gebitsproblemen bij katten

Ook gebitsproblemen komen vaak voor bij katten. Waar wij regelmatig onze tanden poetsen gebeurt dit bij veel katten nooit. Nu is gebitsverzorging bij katten misschien iets minder nodig dan bij mensen, het moet nog steeds gebeuren. Anders krijgen ook katten last van een slecht gebit. Ook een slecht gebit is moeilijk te zien bij katten. Een kat met een slecht gebit eet over het algemeen gewoon door, ook al hebben ze last van tandplak en tandsteen of zelfs gaatjes. Stinken uit de bek en een gelige aanslag op de tanden zijn tekenen van tandproblemen. Daarnaast kunnen kittens last hebben van fracturen, maar ook van problemen met niet-wisselende melktanden. De meest voorkomende problemen bij katten van alle leeftijden zijn het afbreken van stukken tand en kies of chronische tandvleesontsteking. Dit herken je aan rood en gezwollen tandvlees dat kan bloeden, en een heftige reactie bij het aanraken van de bek of tanden. Soms is het enige wat de dierenarts nog kan doen voor de kat het trekken van de aangetaste tanden.

Photo

Artrose bij katten

Bij artrose slijt het kraakbeen in de gewrichten van een kat. Kraakbeen is een soort stootkussentje in het gewricht, wat voorkomt dat botdelen elkaar raken. Wanneer dit kraakbeen slijt zal de kat veel pijn hebben, ook al zie je het niet aan de kat. Vroeger dacht men dat artrose bijna niet aanwezig is bij katten, maar ondertussen weten we dat van katten boven de 6 jaar 26% tot 90% last heeft van artrose. Deze artrose kan erfelijk zijn, maar kan ook zijn ontstaan door trauma’s of overgewicht.

Artrose is een ziekte die niet te genezen is. Wanneer het kraakbeen eenmaal beschadigd is blijft dit zo. Wel kunnen we door behandeling de pijn van de kat verminderen en zorgen dat de artrose niet erger worden. Zo kan de dierenarts medicijnen voorschrijven en kan je gebruik maken van speciale voeding of supplementen. Ook kan je de leefomgeving aanpassen aan het dier. Zet kattenbak, drink- en voerbak op goed bereikbare, lage plekken. Ook een goed zacht kussen om op te liggen kan helpen.

Het belangrijkste signaal dat je kat artrose heeft is dat katten met artrose minder actief worden. Ze zullen vaker slapen en minder spelen. Ook de hoge plekken waar ze vroeger graag zaten worden minder vaak bezocht. Daarnaast kan de kat chagrijnig of juist agressief worden. Veel van de symptomen worden door de eigenaar gezien als ‘ouder worden’. Dit is jammer, omdat je kat hierdoor wel pijn houd. Daarom kan het handig zijn om je kat bij het ouder worden te laten controleren door de dierenarts.

Photo

Stress bij katten

Heel veel katten hebben stress. Dit komt doordat veel mensen katten nog niet zo goed begrijpen, ze zijn veel subtieler in hun communicatie dan bijvoorbeeld honden. Ook socialiseren we katten niet zo goed, vaak wordt er nog vergeten dat dit nodig is. Verschillende permanente stressfactoren kunnen aanwezig zijn in huis. Hierdoor kan de weerstand van je kat omlaag gaan en wordt hij sneller ziek.

Stress kan je bijvoorbeeld herkennen wanneer een kat gaat sproeien, zich gaat verstoppen, veel slaapt of rilt. Wil je meer weten over stress? Neem dan contact op met een kattengedragsdeskundige.