Gezondheid

Een tweede kat

U zocht op op “

Wel of geen tweede kat erbij?

Meer is vaak beter. We willen graag meer geld, meer vrije tijd, meer liefde, meer huisdieren. Wanneer je een kat hebt kan het daarom ook gebeuren dat je nadenkt over een tweede kat. Misschien heeft de poes van de buren net kittens gekregen of ben je verliefd geworden op een zwervertje uit het asiel. Graag zou je de tweede kat erbij nemen. Maarja, heel vaak hoor je dat katten dieren zijn die alleen leven. Sommige kattendeskundigen op het internet zweren bij het houden van maar één kat. Anderen zijn daarentegen heilig overtuigd van het idee dat je meteen twee katten moet nemen. Wat moet je nou geloven?

Er is niet één waarheid in dit grote debat. Sommige katten kunnen echt niet met een andere kat leven, maar sommige katten kunnen ook niet zonder een kat leven. Over het algemeen is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat katten zowel alleen als in groepen kunnen leven. Beide is dus goed! Maar wat kies je nu, haal je wel of niet het zwervertje op? Wij helpen je door je te vertellen waar je allemaal op kunt letten om de beslissing te maken.

Geen tweede kat

Sommige kattenrassen kunnen, als ze alleen opgegroeid zijn, bijna niet wennen aan een nieuwe huisgenoot. Heb je bijvoorbeeld een Abessijn of een Bengaal kan het goed zijn dat jou kat niet met andere katten om kan gaan. Ook katten die erg gevoelig zijn voor stress kunnen vaak beter alleen zijn. Een tweede huisgenoot levert namelijk extra stress op. Als kat moet je in de gaten houden waar je huisgenootje is en of hij bijvoorbeeld niet stiekem jou eten op zit te eten. Hierdoor wordt het huishouden voor je kat alleen maar onrustiger.

Ook zijn er praktische overwegingen om geen tweede kat te nemen. Zo kunnen de kosten voor voer, kattengrit, enzovoorts oplopen bij een tweede kat. Ook wanneer je een relatief klein huis hebt raden we je aan om het bij één kat te houden.

Wel een tweede kat

Sommige kattenrassen kan je bijna niet alleen houden. Heb je bijvoorbeeld een Siamees, dan is het nemen van een nieuw kattenvriendje zeer aan te raden. Daarnaast is het zo dat katten heel veel van elkaar leren. Een kat die alleen opgroeit leert minder snel wat wel en niet geaccepteerd is en kan daardoor probleemgedrag vertonen. Ook is het zo dat een speelmaatje ervoor zorgt dat je kat minder verveeld is en naast jou nog iemand heeft om mee te spelen. Mits ze goed opgevoed zijn zullen katten samen minder kattenkwaad uithalen, wat goed nieuws is voor je meubels.

Photo

Wel en niet doen

Besluit je om een tweede kat te nemen, dan zijn dit een aantal tips die kunnen helpen om de katten vredig samen te kunnen laten leven.

Wel doen

  • Geef elke kat een eigen eet- en drinkbakje. Zorg ervoor dat deze bakjes ook op verschillende plekken staan. Katten hebben graag hun eigen plekje. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld krabpalen en slaapplekken.
  • Zorg voor voldoende kattenbakken. In principe heb je in een huishouden een bak per kat nodig, plus nog een extra. Hierdoor zorg je ervoor dat een kat altijd toegang heeft tot een kattenbak, ook als een andere kat toevallig al op een bak zit. Voorkom hiermee ongelukjes en gezondheidsproblemen zoals blaasgruis.
  • Neem een kat die qua leeftijd een beetje past bij je eerste kat. Heb je nou een oudere kat maar wil je per se een kitten? Kijk dan of je twee kittens kan nemen, zodat ze met elkaar hun energie kwijt kunnen.
Photo

Niet doen

  • Één kitten nemen bij een oudere kat. De meeste mensen zouden het ook niet leuk vinden als ze in een keer een onbekende baby of peuter krijgen waar ze verder mee moeten leven. De drukte die een kitten met zich meebrengt is meestal niet fijn voor de oudere kat.
  • Kiezen voor een kat die niet past bij het karakter van je eerste kat. Heb je al een rustige kat, kies dan nog een rustige kat uit. Hoe meer de katten met elkaar gemeen hebben, hoe groter de kans dat het goed gaat. Als je een wat oudere tweede kat neemt is het karakter van de kat al herkenbaar, waardoor het makkelijker is om een goede match te maken.
  • De twee katten meteen bij elkaar zetten. Stel je eens voor; je bent lekker een avondje vrij en wilt graag ontspannen in bad. Je maakt een lekker warm bad, doet hier lavendel bij in, legt een aantal magazines neer en je maakt een schaaltje met lekkers voor jezelf. Vervolgens ga je nog even de deur op slot doen. Wanneer je terug komt in de badkamer zit er een vreemde in je bad die jouw lekkers aan het eten is. Je magazines liggen in de prullenbak en hij is een onbekend boek aan het lezen. Zou je een goede band krijgen met deze persoon? Dit is wel wat we van onze katten verwachten als we twee vreemde katten bij elkaar zetten. Houdt ze daarom eerst in aparte ruimtes waar ze al aan elkaars geur kunnen wennen. Wanneer je ze kennis laat maken, blijf altijd bij ze. Bouw dit stapje voor stapje langzaam uit om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken.

Heb je nog vragen of wil je graag een persoonlijk advies? Neem dan contact op met een van onze kattengedragsdeskundigen.