Verzorging

Vlooien voorkomen en bestrijden

U zocht op op “

Vlooien voorkomen en bestrijden bij de hond of kat

Vlooien zijn een nachtmerrie voor elke huisdiereigenaar. Deze kleine beestjes geven je huisdieren, maar soms ook jou, ondragelijke jeuk. Maar wat zijn vlooien eigenlijk, hoe kom je van ze af en hoe voorkom je dat je hond of kat ze krijgt? Daar geeft dit artikel antwoord op.

Vlooien zijn kleine parasieten die bloed nodig hebben voor de voortplanting. Ze hebben vier verschillende levensfases, namelijk eitjes, larven, poppen en vlooien. De volwassen vlooien leven hun hele leven op hun gastheer, bijvoorbeeld een hond of kat. Hier leggen ze eitjes die van de gastheer af rollen, waardoor ze zich door de omgeving verspreidden. De eitjes komen in de omgeving uit, waarna de vlo tot volwassenheid in de omgeving blijft. Op deze manier kunnen vlooien maanden overleven. De vlooien op de gastheer zijn maar ongeveer 5% van de gehele vlooienpopulatie.

Photo

Vlooien komen het meest voor in de lente en de zomer. Dit komt omdat vlooien het beste overleven in warme temperaturen. Onder de 7 graden Celsius sterven de vlooien. Toch overleven vlooien in Nederland ook in de winter. Dit komt doordat wij ons huis in de winter juist extra warm opstoken, waardoor de vlooien kunnen overleven. Ze kunnen zelfs zo snel voortplanten bij ons in huis dat een stel vlooien in 2 tot 4 weken wel 1000 eitjes kan leggen! Daarom is preventie en bestrijding zo belangrijk.

Wat te doen als je huisdieren vlooien hebben?

Heeft jouw huisdier jeuk? Kijk dan je hele kat of hond goed na op vlooien en vlooienpoepjes. Vlooienpoep zijn zwarte balletjes in de vacht van je huisdier. Wanneer je deze balletjes op een vochtig wit papiertje legt kleurt het papier rood. Dit komt omdat de uitwerpselen van een vlo de resten van een bloedmaaltijd zijn.

Heeft jouw huisdier vlooien? Begin dan meteen met de bestrijding. Als het mogelijk is, is het handig om te beginnen je huisdier te behandelen met een vlooienshampoo of vlooienpoeder. Hierdoor worden de vlooien die op je hond of kat zitten meteen gedood. Deze shampoo helpt echter niet tegen het opnieuw krijgen van vlooien die nog in de omgeving zitten. Gebruik daarom vervolgens een van de middelen die vlooien voorkomen. Let wel op met de shampoo als je al een vlooiendruppel hebt gebruikt. Deze pipetjes en de shampoo samen kunnen gevaarlijk zijn voor uw huisdier.

Het is belangrijk dat je een middel gebruikt dat niet alleen de vlooien, maar ook de poppen en larven bestrijd. Anders kan je na een paar dagen weer helemaal overnieuw beginnen. Ook moet je de vlooien in huis bestrijden. Hiervoor kan je vlooienanticonceptie, vlooienspray en omgevingsspray gebruiken. Ook goed stofzuigen kan al 20% van de vlooienpopulatie verwijderen. Zorg er wel voor dat je de stofzuigerzak in een dichte plastic zak weggooit. Was ook alle kleedjes en mandjes waar het huisdier bijkomt. Denk hierbij ook aan jouw eigen beddengoed.

Een keer behandelen werkt meestal niet. Poppen en larven zitten goed verstopt in de kleinste hoekjes van je huis en kunnen maanden overleven. Zorg er daarom voor dat je meerdere keren het hele huis behandeld, om de nieuwe vlooien geen kans meer te geven.

Vlooien zijn de gastheer voor een aantal wormen. Wanneer je hond of kat de vlooien opeet is de kans op een wormenbesmetting vrij groot. Het is daarom belangrijk om bij een vlooienplaag je hond of kat ook goed te ontwormen.

Photo

Hoe voorkom je vlooien bij hond of kat?

Veel mensen doen al aan een vorm van preventie. Toch hoor je regelmatig dat een middel niet zou hebben geholpen. In het grootste gedeelte van de gevallen blijkt dan dat de huisdiereigenaar de instructies niet volledig heeft opgevolgd. Zo hebben ze bijvoorbeeld de verkeerde dosis gebruikt, hebben ze het middel op de verkeerde manier gebruikt of hebben ze de herhalingen gemist. Bij preventie van vlooien is het erg belangrijk dat je de gebruiksaanwijzingen goed volgt. Let er ook op dat je vlooienbestrijdingsmiddel geschikt is voor jouw huisdier. Veel vlooienmiddeltjes voor honden zijn giftig voor katten, pas hiermee op.

Een aantal middelen die je kan gebruiken om vlooien te voorkomen:

  • Vlooienband. Dit zijn halsbanden waar vlooienmiddel in verwerkt zit. Let op bij het spelen met andere dieren en kleine kinderen. Andere dieren kunnen in de band bijten en hiermee het vlooienmiddel binnen krijgen. Ook kleine kinderen kunnen de band aanraken en vervolgens hun handen in de mond steken. Hierdoor kunnen ze last krijgen van hun slijmvliezen of ernstigere bijwerkingen krijgen.
  • Druppels. Dit middel druppel je op de huid (dus niet de vacht) van je hond of kat, op een plek waar je huisdier het niet op kan likken. Vaak wordt de nek genoemd in de gebruiksaanwijzing.
  • Tabletten. Vlooientabletten pakken de vlooien direct aan en mogen samen met andere middelen gebruikt worden. Ze werken vaak 1 tot 3 maanden, afhankelijk van het middel.
  • Sprays. Vlooiensprays immobiliseren vlooien, maar ook teken en andere parasieten.

Wanneer je deze middelen op de goede manier gebruikt heb je weinig kans op het verspreidden van vlooien! Heb je nog verdere vragen? Neem dan contact op met een deskundige.