Verzorging

Babyhapjes voor een pup of kitten

U zocht op op “

Babyhapjes: het voeren van een pup of kitten

Voeding is voor een pup of kitten erg belangrijk. Ze moeten volop groeien en hebben daar veel energie voor nodig. Deze energie en de benodigde voedingsstoffen komen uit de voeding. Maar hoe zorg je ervoor dat je pup of kitten de beste start krijgt?

Wanneer je puppy of kitten wordt geboren zal hij moedermelk drinken. Zeker de eerste dagen is dit erg belangrijk, de eerste moedermelk is extra voedzaam. Ook krijgt je pup of kitten belangrijke stoffen binnen die helpen bij de afweer van het beestje. Wanneer de pups en kittens langzaam ouder worden zullen ze wennen aan het eten van vaste voeding (spenen). Zowel bij een pup als kitten zal dit rond de leeftijd van 4 weken gebeuren.

Voeding voor een pup of kitten

In de speenperiode is het belangrijk dat de pup of kitten voeding krijgt die gericht is op puppy’s of kittens. Deze voedingen bevatten de goede voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. Wanneer dit niet goed gaat kan je huisdier verschillende problemen krijgen. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een pup groeipijn krijgt van een voeding die niet de goede verhouding aan calcium/fosfor bevat. Puppyvoedingen hebben deze verhouding goed gebalanceerd.

Voedingsmethode voor een pup of kitten

De voedingsmethode is ook belangrijk. Bij een pup of kitten van net 4 weken zal je zeer regelmatig moeten voeren. Ze hebben nog een erg kleine maag, waardoor ze per keer eten niet zo veel binnen kunnen krijgen. Naarmate de dieren ouder worden kan de hoeveelheid voermomenten verminderd worden. Bij een puppy raden we aan om 3 tot 4 voermomenten verdeeld over de dag aan te houden. Geef een pup nooit onbeperkt voer, de kans dat hij hierdoor teveel energie binnen krijgt is erg groot. Ook dit kan leiden tot groeipijnen. Bij een kitten is het soms wel mogelijk om onbeperkt te voeren. Daarnaast kan je voor de kitten ook verschillende voermomenten kiezen. Dit moeten er minimaal 3 zijn, maar meer is in dit geval beter. Katten zijn namelijk, in tegenstelling tot honden, dieren die steeds kleine beetjes eten. Een wilde kat kan zo 13 maaltijden per dag hebben! Het is goed om hier bij het voeren rekening mee te houden.

Drinken voor je pup of kitten

Drinken is net zo belangrijk als eten. Zorg ervoor dat je huisdier altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Wanneer je pup of kitten natvoer krijgt zullen ze minder behoefte hebben aan drinken, maar wanneer ze brokvoeding krijgen is drinken de manier om vocht binnen te krijgen. Bij een puppy zal dit niet zo’n probleem zijn, maar kittens (en katten in het algemeen) staan erom bekend slechte drinkers te zijn. Zet daarom meerdere drinkbakken neer op rustige plekken. Kijk ook of je het water interessanter kan maken door bijvoorbeeld een smaakje toe te voegen of een waterfontein neer te zetten. Voor meer tips kan je contact opnemen met een kattengedragsdeskundige bij jou in de buurt (of met het Prins Careteam)

Oh, wat lekker!

Bij een training geef je jouw hond of kat graag iets lekkers. Een koekje, stukje kaas of stukje worst wordt al snel gegeven. Maar, we hebben vaak niet door hoeveel dit eigenlijk is. Een pup of kitten heeft nog maar een klein maagje, die door de snacks al snel vol raakt. Hierdoor eten ze minder van hun (goede) voeding. Ook krijgen ze tijdens de training al snel te veel energie binnen, wat weer kan leiden tot groeipijn. Let hierom bij de training extra op met wat je ze geeft. Breek het snackje een aantal keer doormidden zodat je minder geeft, of gebruik brokjes van de dagportie. Voor veel dieren gaat het er niet om wat ze krijgen, maar dat ze iets krijgen. Ook aandacht is voor veel dieren een beloning. Kittens krijgen nog wel eens melk. De meeste katten kunnen hier alleen niet tegen. Om diarree te voorkomen kan je de melk beter laten zitten.

Voer van je pup of kitten veranderen

Wanneer je jouw pup of kitten ophaalt bij de fokker krijg je als het goed is een zakje voer mee. Dit is het voer dat jouw huisdier gewend is om te krijgen. Geef dit voer de eerste dagen. Er veranderd al zo veel voor het beestje, een vertrouwde voeding kan helpen om tot rust te komen. Ook kan meteen overstappen van voer door de spanning niet altijd even goed gaan. Wil je jouw pup of kitten toch ander voer geven, wacht dan een periode tot je begint met de overstap.

Wanneer een pup of kitten iets ouder wordt kan het nog wel eens zo zijn dat hij tijdelijk minder gaat eten. Dit kan bijvoorbeeld door het wisselen van de tandjes gebeuren. Let erop dat een kitten nooit mag vasten, dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Bij een puppy kan een keer een dagje niet eten niet zo veel kwaad, maar ook als dit regelmatig gebeurt kan je het best voor de zekerheid contact opnemen met een voedingsdeskundige of een dierenarts. Kijk wel naar hoeveel snackjes je jouw pup geeft. Sommige honden leren om niet te eten zodat ze meer lekkers krijgen. Ze houden je dan een beetje voor de gek!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een voedingsdeskundige of trainer bij jou in de buurt.