Vakantie

Met de hond op vakantie in Europa: tips en aandachtspunten

U zocht op op “

Heb je al nagedacht over wat je met jouw viervoeter gaat doen tijdens je vakantie? Je kan hem naar een pension brengen of je buren op laten passen, maar misschien gaat je hond wel mee. Hier helpen we jou met een aantal tips en aandachtspunten voor een vakantie met de hond.

Een hondenproof reis

Wanneer je met jouw hond op vakantie wilt zal je een aantal dingen moeten bedenken en aanpassen. Een vakantie moet een leuke tijd zijn voor jou en je viervoeter. Is jouw ideale vakantiebestemming wel geschikt voor je hond? Een vliegvakantie is vaak erg lastig en niet altijd een goed idee voor je hond. Vliegen is namelijk erg stressvol, zowel voor jou als voor je hond. Ook een vakantie naar een erg warm land of met een lange autoreis is niet altijd geschikt. Daarnaast is het ook belangrijk dat er op de vakantiebestemming genoeg te doen is voor je hond. De hele dag door een drukke stad lopen is niet leuk voor een hond. Op stranden en natuurgebieden kan een hond niet welkom zijn. Kijk daarom van tevoren of de locatie geschikt is voor je hond. Mag hij overal mee naartoe, zijn er dingen die ook hij leuk vind om te doen en mag hij mee naar de accommodatie? Dan kan het plannen beginnen!

Regels in Europa over het invoeren van honden

Het eerste deel van het plannen is het uitzoeken van de verschillende regels. Wanneer je in Nederland op vakantie gaat is dit geen probleem, maar in verschillende landen in Europa gelden verschillende regels. In ieder geval is het verplicht dat je hond gechipt is, een Europees paspoort heeft en is ingeënt tegen hondsdolheid. Daarnaast hebben verschillende landen nog extra regels. Ook is niet elke hond welkom in elk land. Verschillende landen in Europa hebben ‘gevaarlijke honden’ verboden. Kijk daarom op de site van het LICG voor meer informatie over de regels in verschillende landen. Denk hierbij ook aan de regels van landen waar je doorheen reist. In het ergste geval kan overtreding van de regels leiden tot inbeslagname en euthanasie van de hond, met alle gevolgen van dien.

De hond als gewoontedier op vakantie

Probeer tijdens je vakantie zoveel mogelijk hetzelfde te houden voor je hond. Laat hem op dezelfde tijdstippen uit, neem zijn eigen mand en/of kennel mee, gebruik dezelfde voer- en drinkbakken en hetzelfde voer. Is dit niet mogelijk? Laat dan je hond van tevoren al wennen aan de aanpassingen. Train hem bijvoorbeeld om zijn reisbench als veilige plek te zien, of verander alvast zijn voer. Hierdoor zal je viervoeter minder stress hebben wanneer hij op vakantie is en er al veel veranderd is. Ben je van plan om verre wandelingen te gaan maken? Train dit ook al met je hond, zodat hij mee kan met de wandelingen en geen spierpijn of blessures oploopt.

Je hond voorbereiden op de reis

Naast het trainen met wandelen kan je ook de reis trainen. Ga je met de trein? Ga dan al een aantal keer naar een  station en begin met het maken van kleine treinreisjes. Ga je met de auto? Train dan ook langere autoreizen. Zorg ervoor dat tijdens de trainingen de bestemming van de reis leuk is voor de hond. Hierdoor krijgt de hond een positieve associatie met reizen in de auto.
Tijdens het trainen kan je meteen kijken of je hond wagenziek is. Gaat je hond tijdens de reis braken, kwijlen, smakken of is hij rusteloos? Grote kans dat hij dan wagenziek is. Tegenwoordig zijn er middeltjes die bij veel honden tegen de wagenziekte helpen. Ga langs je dierenarts voor advies en deze middeltjes.
Ook kan het helpen om ervoor te zorgen dat de hond tijdens de reis naar buiten kan kijken. Zorg ook voor voldoende frisse en verkoelende lucht bij de hond. Wanneer je hond in je bagageruimte zit kan de ventilatie van de auto vaak niet goed koude lucht bij de hond blazen. Een airco houd wel vaak de hele auto koel. Geef de hond ook tijdens de reis genoeg tijd om zijn poten te strekken. Per 2 uur rijden even rust is voor zowel je hond als jou erg fijn. Houd de hond wel aan de riem wanneer je hem uit de auto haalt. Bij rustplekken langs de weg zijn vaak etensresten te vinden, waar je hond ziek van kan worden. In bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland worden deze resten regelmatig met gif behandeld om ongedierte te bestrijden. Wees hier bedacht op. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om een hond nooit alleen in de auto te laten. Ook niet als het maar 10 minuten is, de airco aanstaat of het raam open staat. Het gevaar op oververhitting is te hoog. Daarom mogen voorbijgangers in een aantal landen (waaronder Nederland) in overleg een ruit inslaan wanneer een hond opgesloten is in een auto.

Ben je goed voorbereid en kan je hond de reis aan? Veel plezier op vakantie! Wil je graag nog tips, of heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld training van de hond voor autorijden? Neem dan contact op met een bij het Martin Gaus keurmerk aangesloten gedragsdeskundige of hondenschool.