Ras

Kortsnuitige honden

U zocht op op “

Snurkende bulldog: schattige of zielige kortsnuit?

Honden met een korte snuit zijn tegenwoordig erg populair. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bulldog en de mopshond. Je komt ze overal tegen, op tv, in de reclames en zelfs op artikelen in de winkel, zoals broodbakjes, t-shirts, enzovoort. Ze zijn ook zo schattig toch? Vooral als ze die leuke geluidjes maken? Nou, de gezondheidsproblemen die achter deze geluidjes zitten zijn helemaal niet zo schattig, maar vooral erg zielig.

Schattig bulldog gesnurk?

Sommige bulldoggen snurken en hijgen alleen na een grote inspanning. Sommige hijgen en snurken altijd. Sommige bulldoggen slapen normaal. Sommige slapen alleen maar zittend of in een rare positie. En veel van deze honden hebben vaak hun mond open in een soort glimlach. Hier kan je veel filmpjes van vinden op youtube. Honden hijgen of snurken als het warm is of als ze het benauwd hebben. Ook de rare slaaphoudingen en de open glimlach zijn tekenen van benauwdheid. Dit heeft allemaal te maken met de korte snuit en dichte neusgaten die de doggen vaak hebben.

Problemen bij kortsnuitige honden

Bij een korte snuit kunnen er meerdere problemen optreden. Zo is het luchtwegsysteem vaak niet lang genoeg om de lucht die een hond inademt te zuiveren en te verwarmen. Daarnaast heeft een hond met een korte snuit vaak een verdikking van het gehemelte. Hierdoor is de luchtweg vernauwd en kan de hond minder goed ademhalen. Ook heeft een hond met een te korte snuit regelmatig een relatief te grote tong of passen soms de tanden zelfs niet in de bek waardoor deze getrokken moeten worden. Ook hebben deze honden regelmatig gesloten neusgaten, waardoor ze nog minder goed kunnen ademen, zoals te zien op de afbeelding. Daarnaast krijgen deze honden vaak lucht binnen tijdens het eten door de te korte snuit. Hierdoor hebben deze honden ook regelmatig last van maag- en darmproblemen.

Photo

Doordat deze honden het benauwd hebben kunnen ze veel natuurlijk gedrag niet vertonen. Bulldoggen zijn van oorsprong erg actieve honden, maar kunnen nu soms niet eens meer rennen. En dat terwijl ze vaak mentaal nog wel behoefte hebben aan deze activiteiten. Daarnaast hebben deze honden ook moeite met slapen, waardoor ze meer andere problemen hebben. Ook hebben ze soms last van slaap-apneu, waarbij de ademhaling tijdens het slapen af en toe helemaal stopt. Ook kan een hond met een korte snuit ook zijn temperatuur minder goed regelen. Vooral het verliezen van warmte kan problemen opleveren. Er zijn gevallen bekend van bulldoggen die gestorven zijn aan oververhitting bij een temperatuur van 19 graden Celsius!

Help is on the way; medische mogelijkheden

Het is soms mogelijk om een hond met een korte snuit te helpen. De dierenarts kan operatief zijn neusgaten verwijden, waardoor de hond meer ademhalingsruimte heeft. Daarnaast kan het zo zijn dat de dierenarts een gedeelte van het gehemelte weg moet halen om de lucht nog meer ruimte te geven. Hierdoor kunnen de klachten van de hond verminderd worden, maar helaas niet opgelost worden. Toch kan dit voor sommige honden een uitkomst zijn. Het kan zelfs zo zijn dat een hond na de operatie weer gaat rennen terwijl hij dit voor de operatie niet deed.

Fokken met kortsnuitige honden

Sinds 2014 is het bij wet verboden om kortsnuitige honden te fokken in Nederland. Sinds die tijd zijn er wel wat initiatieven geweest om kortsnuitige rassen een langere snuit te geven, maar deze initiatieven zijn nog niet zo succesvol geweest. In 2019 is er een onderzoek van de Universiteit Utrecht uitgebracht met een manier om de wet uit 2014 te handhaven. Sinds die tijd wordt er ook daadwerkelijk gehandhaafd op de wet. Het systeem wat hiervoor gebruikt wordt is een stoplichtsysteem waarbij de lengte van de kop vergeleken wordt met de lengte van de snuit. De honden die een rode beoordeling krijgen mogen niet meer gebruikt worden om mee te fokken. Honden die een oranje beoordeling krijgen mogen nu nog gebruikt worden om mee te fokken, om het ras te kunnen verbeteren. Over een aantal jaar worden deze honden ook uitgesloten van de fok en mogen alleen nog honden met een groene beoordeling gebruikt worden voor de fok. Deze regels gelden echter alleen voor Nederland, het is nog steeds mogelijk om via malafide fokkers uit het buitenland een pup met een te korte snuit te krijgen.

Photo

Kortsnuitige hondenrassen

De twaalf hondenrassen die gemiddeld de kortste snuiten hebben zijn: Affenpinchers, Boston Terriërs, Dwergkezen, Engelse bulldoggen, Franse bulldoggen, Griffon belges, Griffon bruxelles, Japanse spaniëls, Mopshonden, Pekinezen, Petit brabacons en Shih tzus. Bij de aanschaf van een van deze honden is het dus extra belangrijk om op te letten of de hond geen ademhalingsproblemen heeft, genoeg snuit heeft en open neusgaten heeft. Ook is het belangrijk om te kijken of de hond geen overgewicht heeft, omdat overgewicht de ademhalingsproblemen verergerd. Tenslotte wil iedereen graag een gezonde hond die lang blijft leven.

Aanschaf van een kortsnuitig dier

Niet alleen bij honden is de te korte snuit een probleem, sommige kattenrassen hebben ook een extreem korte snuit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Pers. Bij deze katten kunnen dezelfde problemen ontstaan als bij de honden. Ook hier gaat het ministerie wat aan doen, maar er is nog een lange weg te gaan. Dus ook bij het aanschaffen van een kat is het belangrijk om een gezond dier aan te schaffen.

Ben je van plan een huisdier aan te schaffen? Wees je dan bewust van het risico van kortsnuitige dieren en kies voor een gezond dier. Voor meer informatie over verschillende hondenrassen klik je hier.