Gezondheid

Hondenmassage is meer dan een schijfje komkommer

U zocht op op “

Hondenmassage is meer dan een schijfje komkommer

Veel mensen denken bij hondenmassage aan pure wellness, waarbij een hond op zijn rug op een heerlijk zacht handdoekje ligt, met schijfjes komkommer op zijn ogen en hotstones op zijn lijf. Dat beeld verdient volgens kynologisch massagetherapeut Judith Hofman van Kynomassage enige bijstelling. Want hondenmassage heeft nut en is goed voor gedrag, gezondheid en sport.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er masseurs zijn op verschillende niveaus. De basis masseurs werken alleen met honden zonder ‘problemen’ ofwel contra-indicaties. De gevorderde masseurs kunnen ook met honden met lichte problemen werken, met relatieve contra-indicaties als ED, HD en druk of onzeker gedrag. De massagetherapeuten mogen na twee jaar extra studie ook aan de slag met revalidatie na een operatie en met gedrag als angst en agressie. Dat gebeurt uiteraard altijd in samenwerking met een specialist.

Communicatie en samenwerking

Wat voorop staat is dat kynomasseurs bij het masseren altijd de communicatie en samenwerking met de hond opzoeken. Dat wil zeggen dat ze werken in samenspraak met én op het tempo van de hond. Alleen dan kun je echte ontspanning bereiken en dat is het waar het in dit vak om draait. Hond en daardoor ook mens leren niet alleen te ontspannen aan de hand van aanraking en massage, maar ook door spel en balansoefeningen.

Kalmeren en tot rust komen

Door deze combinatie van oefeningen kan een hond leren zichzelf te kalmeren en tot rust te komen. Daar is kynomassage echt uniek in en daarmee biedt deze specialiteit ook echt iets anders dan bijvoorbeeld een fysiotherapeut, osteopaat en orthomanueel dierenarts. Bij het werken aan gedrag is een groot deel van de sessie gericht op een eerste contact maken in het tempo van de hond. Als je open en zonder verwachtingen aan de slag gaat en de hond de ruimte geeft de aanrakingen te ervaren en te verwerken, zul je versteld staan van zijn reactie. Hiermee kun je erg mooi werken aan meer zelfvertrouwen en een beter lichaamsbewustzijn.

Eerst de omgeving, dan pas de plek

Kynomasseurs gaan bij honden met vraagstukken gericht op lichaam en/of sport op dezelfde manier te werk. Veelal is er bij deze honden sprake van verhoogde gevoeligheid of pijn wat ze compenseren in hun beweging, waardoor er een zichtbaar en voelbaar spanningspatroon ontstaat. Als je dan direct op de gevoelige plek begint, of meteen een triggerpoint wilt behandelen, ben je het vertrouwen kwijt en dat is niet snel terugverdiend. Bovendien werkt het voor het lichaam het beste als je werkt volgens het principe ‘last in, first out’. Dat betekent dat je eerst de omgeving masseert en later pas de gevoelige plek. Sommige mensen willen dat je ‘even’ de triggerpoints wegmasseert. Maar dat heeft lichamelijk gezien niet zo veel zin, omdat je dan niet vanuit het gehele spanningspatroon werkt.

"Even’ de triggerpoints wegmasseren? Zo werkt het niet!"

Aanraking in kleine stappen

Bovendien vinden honden met een lichamelijk vraagstuk het vaak erg lastig om aangeraakt te worden. Dat komt omdat er vaak sprake is van een verhoogde sensitiviteit van huid, bindweefsel en spieren. Als je dan niet goed let op de communicatiesignalen, wordt het masseren ‘gedwongen’ ontspannen en dat bestaat gewoonweg niet. Als het lichaam in kleine stappen de aanraking kan ervaren en de hond daarvan kan ontspannen, kun je het vaak makkelijker opbouwen tot een doelgerichte massage. Wat kynomasseurs erg belangrijk vinden, is dat mensen een groot deel zelf kunnen doen om hun hond met een paar eenvoudige technieken meer lichaamsbewust te maken of onderhoud te geven. Vaak is dit een erg mooie aanvulling op een reeds lopende behandeling bij de specialist.

Geen wellness, maar noodzaak!

Als je alles bij elkaar pakt, is het hoofddoel van kynomassage zowel lichamelijk als geestelijk meer ontspanning te krijgen. Dat is in deze moderne tijd met veel regels en uiteenlopende prikkels absoluut geen ‘wellness’, maar vanuit de visie van kynomassage meer ‘noodzaak’. Een bevlogen team van masseurs en massagetherapeuten in Nederland en België zet zich in om hondeneigenaren, hondenprofessionals en medisch specialisten meer duidelijkheid te geven over het beroep. Wie nader wil kennismaken met het vak, kan bij Kynomassage terecht voor een gratis kennismakingsworkshop.

Judith Hofman is kynologisch massagetherapeut en oprichter van/docent en mentor bij Kynomassage.