Aanschaf

Welke hondenriem kies ik?

U zocht op op “

Welke riem kies ik voor mijn hond?

Wanneer je met een hond wil gaan wandelen heb je een riem nodig. Je bent namelijk verplicht om je viervoeten aangelijnd op straat te laten lopen. Maar er zijn verschillende soorten riemen te verkrijgen. Als je op straat rondloopt zie je honden met korte lijnen, lange lijnen en rollijnen. Welke riem is het beste?

Korte en lange riemen

Een korte lijn is een lijn tussen de 1 en 2 meter. Een lange lijn is langer dan 2 meter, vaak 8 of 10 meter. Een tussenoplossing is de politielijn. Dit is een langere lijn die met behulp van musketonhaken korter gemaakt kan worden. Alle lijnsoorten bestaan in ieder geval in een leren en in een nylon versie. Beide versies hebben voor en nadelen, welke je kiest hangt van je eigen voorkeuren af. Zo kan de nylon versie beter tegen water dan de leren versie, maar is een nylon riem regelmatig wel snijdender dan een leren versie. Het is verstandig om bij een dierenspeciaalzaak te kijken welke lijn jou het meest bevalt.

Qua lengte is het ook een persoonlijke voorkeur. Voor de meeste puppycursussen heb je in ieder geval een korte lijn of politielijn nodig. Een lange lijn is makkelijker voor wandelingen waarbij je de natuur in gaat, maar je hond niet los mag.

Rollijn

De rollijn, ook wel flexielijn genoemd, is een riem met een handvat waarbij de lengte van de riem kan verschillen. Je kan deze lijn op verschillende lengtes vastzetten. Ze zijn verkrijgbaar met een draad of een lint. Deze lijn is erg populair, maar de lijn is niet zo handig als men vaak denkt. De nadelen van een rollijn:

  • De hond leert dat trekken belonend werkt. Wanneer de hond aan de lijn trekt wordt deze langer en krijgt hij meer vrijheid. Hierdoor zal de hond leren om steeds te trekken, ook als het niet handig is.
  • De rollijn, zeker een goedkopere versie, gaat vrij snel kapot. Het dunne koord of lint kan gemakkelijk breken. Ook het rolmechanisme en de stopknop zijn gevoelig voor viezigheid, waardoor de lijn niet meer goed stopt of inrolt.
  • De lengte van de lijn kan honden in gevaarlijke situaties brengen. De hond kan ver voor de eigenaar uitlopen, waardoor de hond soms al op straat staat voordat de eigenaar het doorheeft. Vaak is het reactievermogen van de baas niet snel genoeg om de hond te stoppen. Dit geldt zeker wanneer een hond opzij gaat, waardoor hij met de lengte die de lijn op dat moment heeft al een weg op kan rennen.
  • De kans op verwondingen met een rollijn is relatief groot. Wanneer de hond naar het einde van de lijn rent krijgt hij een klap in zijn nek. Hierdoor kunnen nekwervels beschadigen. Ook kunnen honden tijdens het spelen verstrikt raken in het touw. Ook jij kan verstrikt raken in het touw, wanneer de hond om je benen heen loopt of je probeert om de hond terug te trekken. Dit kan snij- of brandwonden veroorzaken. Er zijn zelfs gevallen van amputaties bekend. Ook omstanders kunnen gemakkelijk gewond raken. Omdat de rollijn, zeker de draadversie, niet goed zichtbaar is gebeurd het nog wel dat fietsers over de lijn rijden of wandelaars over de lijn struikelen.
  • Het handvat is relatief zwaar en kan gemakkelijk uit je hand glippen. Wanneer dit gebeurt komt er een lawaai vrij waarvan je hond kan schrikken. Vervolgens gaat de lijn zichzelf oprollen, waarbij hij op de straatstenen blijft stuiteren. Als je hond hier zo van schrikt dat hij er vandoor gaat ben je de hond kwijt, maar blijft de lijn achter hem aan stuiteren. Heb je een bang aangelegde hond, dan is de kans dat je hond voortaan niet meer durft te gaan wandelen.

Betekenen deze nadelen dat je helemaal nooit met een rollijn moet werken? Er zijn momenten dat het mogelijk wel kan. Belangrijk is hierbij wel dat je jouw hond met commando’s kan sturen, net als wanneer hij los loopt. Ook moet hij gewent zijn om niet te trekken aan een lijn. Voor jou geldt dat je ontzettend goed op moet letten en op alles moet kunnen anticiperen. Dan kan een rollijn in speciale gevallen nog wel gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hebben van een loopse hond, of een hond met kleine verwondingen waardoor hij tijdelijk niet los kan lopen.

Photo

Halsband of tuigje

Wanneer je een lijn hebt uitgekozen hoort er ook nog een halsband of tuigje bij. Zowel een halsband als tuig zijn mogelijk, ook hierbij speelt persoonlijke voorkeur mee. Bij sommige puppycursussen is het gebruik van een halsband verplicht, vraag dit na voor je begint. Wanneer je een halsband of tuigje koopt is het belangrijk dat halsband en tuig de goede maat hebben. Te groot en je hond kan gemakkelijk ontsnappen, te klein kan je dier pijn doen. Voor de goede maat moet je 2 vingers tussen de halsband of tuig en de hond kunnen houden.

Slipkettingen, elektrische halsbanden en prikkettingen zijn geen verstandige keuze. Bij al deze halsbanden veroorzaak je leed bij je huisdier. Het zijn dus geen diervriendelijke keuzes. Daarnaast is uit onderzoek bewezen dat dieren met een slipketting minder goed leren en meer angstagressie vertonen. Ook wordt de band tussen hond en baas slechter door het gebruik van deze halsbanden.

Wil je graag meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact op met een van onze dierspecialisten!