Raad van toezicht

Rogier van Rossem

U zocht op op “

Rogier van Rossem

Rogier van Rossem is al sinds zijn vroege jeugd bezig met dieren en begon al zeer vroeg binnen de sector. Hij zet zich op veel verschillende manieren in voor het bevorderen van dierenwelzijn en de educatie die de branche en huisdiereigenaren kan aanmoedigen om zich te blijven ontwikkelen.  

Rogier is eigenaar van terrariumspeciaalzaak Kameleon in Tilburg, de oudste in zijn soort in Nederland. Daarnaast produceert en ontwikkelt hij ook  voeding en supplementen bij Jurassic Solutions, een bedrijf waar hij mede-eigenaar van is. Op het gebied van educatie en conservatie is hij actief via Stichting Herpetofauna, een natuurbeschermingsorganisatie die in meer dan 27 landen actief is en zich bezighoudt met de bescherming van reptielen en amfibieën. Rogier doet dit als oprichter en voorzitter sinds 2008. 

Dierenwelzijn en beleid 

In 2013 richtte hij het natuureducatiecentrum ’t Valleike op met bijbehorende kinderboerderij in Tilburg en is in die hoedanigheid ook actief betrokken bij de ontwikkeling van de Dierenwelzijnsnota binnen de gemeente. Via een groot aantal commissies houdt Rogier zich dan ook bezig met wet en regelgeving en advisering rondom beleid. Dit gebeurt binnen de netwerkorganisatie EARTH, waarbij het welzijn en educatiedossier een vast onderdeel is van zijn werkzaamheden.  

Om dierenwelzijn in heel Nederland te verbeteren, heeft Rogier daarnaast deel uitgemaakt van de werkgroep Reptielen & Amfibiën en de werkgroep Beurzen & Evenementen van het PVH, het Platform Verantwoord Huisdierbezit. Als aanvulling had hij zitting binnen de Stichting DierbaarDe Commissie van Deskundigen en de Board of Directors van de King Cobra Conservancy.  

In 2017 heeft Rogier onderdeel uitgemaakt van de ontwikkelingsgroep van de certificeerbare eenheden Herpeten in opdracht van Universiteit Wageningen. Ook is hij medeontwikkelaar van de geldende vakbekwaamheid herpeten. Rogier is als spreker vaak actief, zowel nationaal als internationaal, over onderwerpen met betrekking tot welzijn, herpetologie, ecologie en ethologie.