Keurmerkdrager Tess: Ik geloof in samenwerken

U zocht op op “

Tess is eigenaar van Run Forest Hondenuitlaatservice in Zaltbommel en bijna afgestudeerd kynologisch instructeur. Daarnaast is hondenfotografie een grote passie van haar en iets waar ze zeker meer over wil leren.

Tess werkt graag vanuit rust en respect. En ze werkt graag samen! We laten haar als drager van het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk daarover graag aan het woord.

Er is niet één manier

Tijdens de eerste lesdag van de opleiding voor hondenuitlaatservices bij de Martin Gaus Academie kwam Martin Gaus zelf ons welkom heten in de klas. Behalve dat ik dat erg leuk vond, zei hij ook bepaalde dingen die me altijd zijn bijgebleven en ik heb gemerkt dat wat hij toen zei inderdaad zo is: er is niet één juiste manier! Er zijn zoveel meningen en methoden in ‘hondenland’ en iedereen weet het nog beter dan de ander. Maar neem niet alles klakkeloos over, neem een stukje van al die meningen, voeg daar je eigen mening en vooral je intuïtie aan toe en maak het je eigen. Iedere hond is uniek, een individu met een eigen karakter. Er bestaat niet één kant-en-klare manier. Je zult echt naar de hond voor je moeten kijken en speciaal voor hem of haar een manier maken.

Respect voor het dier

En zo werk ik in mijn hondenuitlaatservice waar ik in kleine groepjes van maximaal vijf honden aangelijnd loop en ieder van hen door en door heb leren kennen. Ze hebben allemaal een eigen gebruiksaanwijzing die ik met veel plezier volg. Ik houd van de oprechtheid van de honden, hun doorzettingsvermogen en hun plezier in het leven! Voor mij is een dier zoveel meer dan alleen een dier. Ze hebben net als wij gevoel en emoties. Ze kunnen blijdschap en verdriet voelen. Ik denk dat dit nog wel eens onderschat wordt. Een dier verdient ons respect en onze liefdevolle en geduldige omgang met hem. Voorbijgangers vragen wel eens hoe ik de honden zo rustig bij me houd. Ik antwoord altijd: ‘Ik voel me heel rustig bij hen.’

‘Gekibbel en kritiek vind ik zonde van je energie’

Over hondentaal valt veel te delen

Naast de uitlaatservice ben ik privé-instructeur aan huis. Ik geef dus hondentraining bij mensen thuis en dat is echt zo ontzettend leuk! Ook daar pas ik dezelfde manier toe: werken vanuit rust en respect voor de hond. Ik vind het belangrijk om het hele gezin bij de training te betrekken, vooral de kinderen. Zij bedoelen het vaak goed, maar hun hond ondergaat bepaalde dingen soms in plaats van dat hij er echt plezier aan beleeft. Dus leer ik hen de hondentaal en waar ze op moeten letten om te zien of hun hondenvriendje iets echt wel leuk vindt. En ik leg hen uit hoe belangrijk slaap is voor de hond. Welke signalen hij geeft als hij er genoeg van heeft en vooral hoe je honden moet benaderen. Ik merk dat er op het gebied van hondentaal echt nog zó veel onbekend is. Ik zie het als mijn missie om mijn kennis te delen. Alles voor het welzijn van de hond, maar zeker ook voor dat van het gezin.

Lekker naar buiten

Sinds kort ben ik bezig met hondenfotografie. Lekker naar buiten met de hond en zijn begeleider en mooie foto’s maken in de natuur. Ook hierbij werk ik vanuit rust en zal ik de hond nooit overvragen. Ik kijk goed of de hond er wel echt plezier in heeft. Als ik zie dat het hem veel stress oplevert, verzinnen we een andere manier of staken we de fotoshoot.

Niet tegenwerken, maar samenwerken

Ik merk dat in de hondenwereld vaak gekibbel is en kritiek op elkaar wordt gegeven op social media. Dat vind ik zonde van je energie. Ik geloof niet in concurrentie maar in samenwerken. Kan ik een bepaalde hond niet helpen? Dan verwijs ik hem naar een collega zonder daar afgunst bij te voelen. Je bereikt zoveel meer door samen te werken en te sparren met iemand uit dezelfde branche. Werk vanuit positiviteit en je merkt het meteen aan de honden waarmee je samenwerkt.