Keurmerkdrager Joëlla: samen weet je meer

U zocht op op “

Kom van je eiland!

Joëlla Rappard (29) is eigenaar van hondenschool IDÉFIX, opvoeding, training en gedragscoaching en van een uitlaatservice. Na haar opleiding tot kynologisch instructeur en gedragstherapeut besloot ze die opleiding bij een andere opleider nóg eens te doen. Raar? Nee, juist een heel bewuste keuze!

Joëlla vindt het namelijk belangrijk dat professionals meer bij elkaar in de keuken komen kijken. Daarom heeft ze zich ook aangesloten bij het Martin Gaus dierenwelzijnskeurmerk. We laten haar graag aan het woord.

Alles weten over honden

In 2015 startte ik bij een opleidingsorganisatie met als doel kynologisch instructeur (KI) en gedragstherapeut (GT) te worden. Ik had al enige voorkennis (dacht ik) vanuit mijn diermanagementopleiding bij Aeres in Barneveld en heb altijd vol passie in de dierenbranche gewerkt: van asiel, pension, kennel, melkveehouderij, hondenfokkerij, schapenverloskunde tot dierenspeciaalzaken. Ik wilde mij graag gaan richten op één diersoort en daar alle mogelijke opleidingen in volgen. Het kynologisch vakgebied! Zodoende ben ik mij gaan specialiseren in honden.

Echt vreselijk…

Tijdens mijn eerste opleiding tot KI en GT verliep niet alles even soepel. Mijn stage bij de hondenschool vond ik zwaar en ik betwijfelde of ik mezelf wel zag lesgeven. Ik vond het in eerste instantie echt vreselijk! Gelukkig kwam daar snel verandering in. Ik vloog door de opleiding, tot het allerlaatste stukje van de gedragstherapie. Ondanks alle casussen die ik al had doorstaan verliep dat stroef en had ik continu het gevoel nog lang niet alles te weten. Naarmate mijn stage vorderde en ik meer van de praktijk meekreeg, dacht ik: holy shit, ik weet nog niks!

Maar toch: een droombaan!

Maar tijdens mijn stage veranderde ik van iemand die trillend op haar benen voor de groep stond in een zelfverzekerd persoon die vol passie, liefde en enthousiasme les staat te geven. Een droombaan! Naast mijn fulltime baan in een dierenspeciaalzaak werd ik zzp’er om als gediplomeerd kynologisch instructeur les te geven op mijn toenmalige stageplek. Al snel ging ik van fulltime naar parttime loondienst en kreeg ik vervolgens het aanbod om de hondenschool over te nemen. Echt supertof! Ondernemend als ik ben besloot ik al snel de knoop door te hakken en volledig voor een eigen onderneming te gaan.

Stilstaan is achteruitgaan

De jaren daarna heb ik mijzelf enorm ontwikkeld. Toch had ik het gevoel te stagneren in mijn kennis en kunde. Ik vond dat ik niet veel verder kwam en dat er meer mij zat dat er nog niet uit was gekomen. Alsof ik op een eigen eilandje bleef zitten. Stilstaan is achteruitgaan, zo voelde het. Na lang wikken en wegen besloot ik mezelf verder te gaan ontwikkelen via een andere opleiding bij Annorlunda Kynologisch Kenniscentrum. Dat betekende dat ik weer helemaal vanaf nul moest beginnen. Het bleek de beste keuze ooit!

 

"Ik ben onwijs gelukkig dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken".

 

Investeren in jezelf

Voor mijn onderneming had ik de opleiding niet nodig. De hondenschool liep al goed en ik zat in een stijgende lijn, van 12 naar al snel 25 lesgroepen per week. Ik had veel kosten kunnen besparen en gewoon op mijn eigen eiland kunnen blijven zitten. Waarom dan toch deze keuze? Ik zie mijn onderneming als een stukje van mijzelf. Als ik in mezelf investeer, heeft dit ook invloed op mijn onderneming. Ik houd een frisse, open kijk en blijf kritisch naar mezelf. Ook al denk je veel ervaring te hebben en veel te weten, het lijkt dan steeds meer alsof je heel veel niet weet. Zeker op dit vakgebied, het werken met mensen en honden. De nieuwste ontwikkelingen zijn zo ontzettend divers en interessant! Het vak hondentrainer en/of gedragsdeskundige wordt enorm onderschat. Ik wil daar, samen met collega’s die bijgeschoold en opgeleid zijn, graag onderscheid in maken.

Erkenning en professionaliteit

Mijn doel is erkenning krijgen vanuit de overheid. Zodat veel mensen die zichzelf hondentrainer noemen of hondenspecialist zonder erkend of geaccrediteerd diploma, niet volop werkzaam kunnen zijn in deze branche. Begrijp mij niet verkeerd, want ik ken veel niet-opgeleide trainers en vrijwilligers die echt wel feeling hebben met dit vak. Maar als we meer professionaliteit willen creëren, zal erkenning een goede eerste stap zijn. Dan hoop ik dat andere werkzame hondentrainers zich ook aansluiten bij een keurmerk of zich opleiden en bijscholen. We hebben in hondenland al veel mogen bereiken, maar nog heel veel meer te winnen!

Samen weet je meer

Mijn doel is ook om (nog) meer met collega’s samen te werken. Meer bij elkaar in de keuken te komen kijken. Samen weet je immers meer dan alleen en kun je netwerken en verbinden. Dat is de reden dat ik ben aangesloten bij het Martin Gaus dierenwelzijnskeurmerk. Mijn verdere ambities? Genieten van wat ik al bereikt heb. Ik ben onwijs gelukkig dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken en dat ik ook nog eens leuk kan rondkomen. Dat kan echt!

Volg je gevoel!

Inmiddels mag ik met mijn team meer dan tweehonderd cursisten met honden begeleiden. Ik volg mijn gevoel en kijk wat er op mijn pad komt. Misschien heb ik over tien jaar meerdere hondenscholen, of mag ik meehelpen toekomstige instructeurs op te leiden. Wie zal het zeggen?